Martin

De to fosterbarna i Møllemester Paul Tillers familie, Maren Andersdatter f. 1860 og Martin Olsen f. 1864, er altså halvsøsken. Marit, deres mor, bor ikke på Møllerbakken under folketellingen i 1865 men er tjenestepike hos kjøpmann Christian Thaulow i Strandgaten 42. Marit er født i Ørkedalen (Orkdal) i 1837.

Den andre familien i Møllerbakken er Marits familie fra Ørkedalen, hennes foreldre og søsken og Maren og Martins besteforeldre og tanter og onkel. Hvorfor Maren og Martin er fosterbarn hos en annen familie på samme sted kan det selvsagt spekuleres i, men en sannsynlig forklaring er at Marit er alenemor og i den situasjonen på den tiden var det kanskje ikke noe annet alternativ. Det var også en god løsning for Maren og Martin som fikk bo sammen med sine slektninger i en periode Marit ikke kunne forsørge dem. Marits foreldre er dessuten ikke helt ung lenger og har også 3 barn de forsørger. Marits far, Anders Andersen jobber kanskje på møllebruket.

Livet går videre og allerede neste år, 3 april 1866 gifter Marits søster, Anne Andersdtr. Moe seg med smed Lars Olsen Nergaard i Lade kirke.

Andres Andersen Mo og hans kone Jonette Størkersdatter flytter fra Sluppen i 1868 til Jomfrugaten i Trondheim. Hvem av barna som flytter med står det ingen ting om i Ministerialboken fra Vår Frue kirke. Om fosterbarna Maren og Martin står det heller ingen ting om. Det ser ut til at navnet Mo uten e blir så smått tatt i bruk rundt dette årstallet.

6 juli 1872 gifter Marit seg med Anders Paulsen Tronvold i Vår Frue kirke. Marit er 34 år og Anders er 26 år. Det går frem av kirkeboken at forlover for Marit, er hennes far Anders A. Moe og for Anders er det mannen til Marits søster Anne, smeden Lars Nergaard. Det står også i kirkeboken at de bor i «Reberbanen». Martin er 8 år i 1872 og bor mest sannsynlig sammen med mor Marit og stefar Anders i Rebslagerveita 17 som folketellingen fra 1875 viser. I denne folketellingen står Marit oppført med etternavnet Tronvold og Marthin med h og etternavnet Moe. Anders står oppført som «Arbeider hos Klem Hansen & Co». Denne bedriften drev med garving av skinn og var en av de største i Trondheim på den tiden.

Paul Andersen Tronvold sønn av Ander og Marit

Familien Anders Andersen Moe (et avsnitt med hans etterkommere)

Martins skolegang ……….

Guttebetalingsskolen

 

Martin Moe - min bestefar

 

Martin Moe ble født 25. mai 1864 og ble døpt i Lade kirke den 10. juli 1864. Ifølge kirkeboken heter hans far Ole Ingebretsen Skjerli fra Støren og hans mor Marit Andersdtr. bosted på Sluppen og det går fram av kirkeboken at Martin ble født på Sluppen. Det også frem at Marit og Ole ikke var gift. Marit har også et barn fra før, Maren Andersdtr. født i 1860 og farens navn, er iflg. kirkeboka Anders Andersen Barbo.

I 1865 var det folketelling i Norge og vi finner en gutt som heter Martin Olsen og er i sitt andre år på et sted som kalles Møllerbakken. Ifølge de originale folketellingsprotokollene er Møllerbakken oppført i protokollen etter Sluppen gård. Eieren av Sluppen gård på dette tidspunkt er kjøpmann Bertram Engelsen og som ifølge WikiStrinda bygde både møllebruk og brenneri på gården. I 1870 ble gården overtatt av Nils Holtermann.

 

Sluppen mølle

Bildet viser jernbanebrua over Nidelva ved Sluppen tatt mot nord. Denne brua ble bygd i 1863 i forbindelse med Størenbanen som åpnet i 1864. Brua var i bruk frem til 1884 da linjetraseen ble lagt om i forbindelse med ny jernbanestasjon på Brattøra. Brua ble demontert og sendt til Tolga hvor materialene ble brukt til veibru. Bildet viser Sluppen stasjon (?) eller deler av Sluppen gård til høyre på bildet. Fra den bebyggelsen går det en vei ned mot elva til noen bygninger som kan være Møllerbakken med mølledrift og våningshus. (min antagelse…… tmo)

I Møllerbakken bor det i 1865 to familier:

Navn

Hush.nr

Alder

Fam.stilling

Yrke

Siv.stand

Fødested

Anders Andersen

1

55

husfar

dagarbeider

gift

Ørkedalen

Jonetha Størkersdatter

1

49

hans kone

-

gift

Meldal

Anne Andersdatter

1

22

deres datter

-

ugift

Ørkedalen

Maren Andersdatter

1

13

deres datter

-

ugift

Ørkrdalen

Størker Andersen

1

25

deres sønn

skomager

ugift

Ørkedalen

 

 

 

 

 

 

 

Paul Eriksen Tiller

2

34

husfar

Møllemester

gift

Strinda

Anna Guldbrandsdatter

2

27

hans kone

-

gift

Ytterøen

Marit Paulsdatter

2

3

deres datter

-

ugift

Strinda

Maren Adersdatter

2

6

fosterbarn

-

ugift

Strinda

Martin Olsen

2

2

fosterbarn

-

ugift

Strinda

GET IN TOUCH WITH TOM

mail@demolink.org